sobota 6. února 2016

Pavlíkov

Pavlíkov je prvním zastavením na mojí cestě Rakovnickem. Leží 7 km jižně od Rakovníka, obec vznikla mezi léty 1200 -1341. Pavlíkov má cca 600 obyvatel a 230 adres. Architektura Pavlíkova je bohužel poměrně tristní. Starší domy jsou často opravovány svépomocí, domky někdy vypadají jako vlaštovčí hnízda lepená ze všeho, co bylo po ruce. Na hlavní ulici můžeme vidět hodně opravených fasád, bohužel převládá meruňková a sytě žlutá barva. Nová výstavba je jako vystrižená z katalogu, mezi nejnovějšími domy vítězí přízemní dům s valbovou střechou. Fasády nových domů hrají všemi barvami, opět často v odstínech oranžové, žluté. Ale zatím se nechci věnovat odstrašujícím případům, ráda bych upozornila na domy, které byly dobře zrekonstruované a hlavně na kvalitní novou výstavbu. V Pavlíkově je to bohužel spíš o rekonstrukcích, nové domy mě bohužel nezaujaly.

První zastavení - rekonstrukce domu postaveného těsně před rokem 1989. V první fázi byla opravena střecha, od barvy střechy se odvíjela volba materiálu ve druhé fázi oprav - výměna oken, zateplení fasády a oprava balkónu. Zatím nebylo dokončeno zábradlí na balkónu do ulice. Na domě hlavně zaujmou jednoduchá okna bez dělících příček. Rekonstrukce nepopírá vznik domu v osmdesátých létech, venkovní dojem se propisuje i do vnitřního vybavení, kde se nezapře láska majitelů k retro nábytku.

Další zdařilou rekonstrukcí je dům na hlavním tahu Pavlíkovem. Rekonstrukce ctí původní prvky, římsy a šambrány. Fasáda je jemně šedá, což pěkně koresponduje s pozinkovanými klempířskými prvky a jednoduchým zábradlím na balkónku nad vchodovou verandou.

Na dalším domě, který mě zaujal, je vidět kvalitní práce původního stavitele. Fasáda z lícových cihel je původní a bezvadně zachovalá. Při rekonstrukci byla vyměněna okna a dveře do vjezdu do dílen. Dům totiž mimo bydlení slouží i jako autoopravna. Dojem jen trochu kazí vložení dalších garážových dveří.

Z nové výstavby stojí za ukázku asi jen dva domy. Na prvním z nich se mi líbí jednoduchá fasáda, jen je škoda, že směrem do zahrady majitelé nezvolili větší okna, nejlépe s přímým vstupem na zahradu.

Druhý nový dům dokazuje, že se stavitelé nemusí bát plochých nebo šikmých střech. Dům je zřejmě koncipován jako pasivní, je nadstandardně zateplený, okna jsou montovaná na líc fasády, na střeše jsou kolektory na ohřev teplé vody. Směrem na sever a východ jsou okna malá, největší prosklení má dům na jihozápad. Dům se mi líbí pro svoji jednoduchost. Fasáda je zatím nedokončená. Okolí domu také teprve čeká na finální úpravy.

Protože v Čechách rostou rozhledny jako houby po dešti a protože Pavlíkov stojí na kopci, tak blízko Pavlíkova, na Senecké hoře také jedna rozhledna vyrostla. Projektoval ji Ing. arch. Eugen Točík z brněnské firmy Trignis, spol. s.r.o. a nazval ji Houba. Rozhledna je součástí nové cyklostezky z Rakovníka.

Na závěr bych vám ráda doporučila návštěvu výstavní galerie pavlíkovského rodáka a uznávaného grafika a malíře Jiřího Anderleho v nově zrekonstruovaných prostorách obecního úřadu.

Žádné komentáře:

Okomentovat